Art i Gavarres

 

Art & Gavarres és un festival que parteix de la idea que l’art pot ser una eina que ens ajudi a reflexionar i a canviar la nostra mirada sobre el paisatge. Relacionem art i natura per donar a conèixer aquest espai natural protegit i posar-lo en valor.

Els artistes participants creen durant una setmana obres in situ amb materials naturals. Us convidem a visitar-nos i a descobrir aquestes intervencions artístiques efímeres, tot endinsant-vos a les Gavarres.

Les obres són visitables fins que la mateixa natura, amb el pas del temps, les esborri.

Enguany, els artistes participants a Llagostera són Manel Bayo, Sergi Miquel i Ivan Forcadell.

WEB FESTIVAL

Edició 2022

Als pobles que participen a l’Art & Gavarres d’enguany els unien camins històrics com l’antic camí d’Empúries a la banda empordanesa, un brancal secundari de la Via Augusta que anava des de Gerunda fins a Emporion, o l’antic camí ral de Girona a Sant Feliu de Guíxols, a la vessant del Gironès.

Són camins que han quedat fora del trànsit principal per haver-se construït noves infraestructures en paral·lel, més amples i de traçat més recte, però dels quals encara resten trams que podem reconèixer o que mantenen, ni que sigui secundàriament, el seu ús.

Existents probablement ja en època ibera, aprofitats pels romans i també durant l’edat mitjana, els camins ens han fet arribar noves cultures i civilitzacions. Hi han circulat persones, animals, aliments, matèries primeres, productes manufacturats... Connectant l’interior amb el litoral, han facilitat l’agricultura, el comerç i l’economia d’aquestes terres.

La importància dels camins se’ns fa palesa també en l’actualitat. Malgrat les lliçons històriques i els avenços tecnològics, els camins segueixen sent les vies per on, tristament, entren els exèrcits invasors i per on s’escapen aquells que busquen refugi.

Edició 2021

Sense anar gaire lluny

Un any de pandèmia i el successius confinaments viscuts -domiciliaris, municipals, comarcals- ens han fet redescobrir el nostre entorn més proper.De cop, ens hem adonat que hi ha plantes i animals ben a prop nostre que hem observat des de les finestres, els balcons o les terrasses de casa. I hem trobat a faltar els paisatges que ens acompanyen dia a dia en els nostres desplaçaments vitals de feina o de lleure.Ens ha semblat que la natura tornava a reconquerir espais, tot i que en molts casos simplement hem tingut més temps per mirar-la.

Paradoxalment, quan hem pogut sortir de casa, l’espai exterior s’ha convertit en el refugi, espaiós i ventilat, on sentir-nos segurs. Sense d’altres opcions de gaudi, i sense poder anar lluny, el medi natural més immediat s’ha omplert amb tots nosaltres convertint-se en un espai valuós i apreciat. Aquesta sobre freqüentació sobtada ha comportat impactes com la pèrdua de tranquil•litat, la fressa, l’erosió als corriols o l’abandonament de deixalles.Que les coses properes també poden ser belles i les tenim al costat de casa, però que ens costa aprendre a fruir-ne sense malmetre-les és el fil de reflexió que hem proposat als artistes d’enguany perquè fessin les seves accions artístiques.